Brystbetændelse

Vores Nora med sløjfe i håret

Hello there.
Det er efterhånden en lille måneds tid siden, at jeg blev den heldige vinder af en ordentlig omgang brystbetændelse. Eftersom vores lille pige har været på all-inklusive i mælkebaren siden hun meldte sin ankomst kom det egentlig som en overraskelse da jeg den første december vågnede op med et ømt og meget hævet bryst. Jeg havde næsten lige investeret i en amme-bh (der viste sig at være møg hamrende ubehagelig at have på) og den fik skylden til at starte med. Om aftenen tog vi til fødselsdag, og pludselig (fra det ene øjeblik til det andet) blev jeg øm i hele kroppen, fik kuldegysninger, feber og en meget slem hovedpine. Jeg havde en influenza-lignende fornemmelse i kroppen samtidig med at mit bryst var hævet, varmt og meget ømt. Da vi kom hjem fra fødselsdag hoppede jeg på hovedet i seng, og jeg kunne hverken holde ud at have tøj eller dyne til at ramme brystet. Næste dag var det endnu værre, og jeg begyndte straks at benytte mig af mine berømte google-skills og her gik det hurtigt op for mig, at jeg havde fået brystbetændelse. Jeg havde alle symptomerne på det og begyndte straks at søge råd til at håndtere situationen. Jeg havde det simpelthen så skidt i hele kroppen og brugte hele søndagen i sengen hvor jeg skiftevis ammede og brugte brystpumpen. Det lykkes mig, at slippe af med brystbetændelsen efter to døgn og uden at skulle have penicillin. Jeg blev utrolig overrasket over hvor meget mælk der var tilbage i brysterne selvom jeg ammede hyppigt og længe af gangen. Jeg har i min meget korte mor-karriere allerede gjort mig en del erfaringer der forhåbentlig kan give jer ligeså stor succes med amningen som jeg har fået efterfølgende og få jer til at undgå (7-9-13) at skulle belemres med en omgang brystbetændelse.

Tøm brysterne. Da jeg lå på barselsgangen efter fødselen havde jeg meget svært ved at forestille mig, at mine meget flade kanoner skulle fungere som (den eneste) næringskilde til vores lille pige. Efter mælken løb til fungerede det framragende (troede jeg) og da jeg spurgte indtil hvordan og hvorledes var svaret meget kort og upræcist for en nybagt-førstegangs-mor. Jeg har dog erfaret efter mine to døgn som malkeko at det er virkelig vigtigt at få tømt brysterne når man ammer. Derfor skifter jeg altid bryst, men starter ved det bryst hvor jeg stoppede sidst. På den måde er man sikker på, at brystet bliver tømt hver eneste gang.

Amme-indlæg. Jeg må være helt ærlig at indrømme, at jeg simpelthen ikke magtede at bruge amme-indlæg i starten. Ikke nok med at trusserne var udstyret med noget der mindede om en voksen-ble skulle jeg nu også have indlæg i den knap så attraktive amme-bh. Til gengæld har jeg erfaret at det egentlig er ret vigtigt af flere årsager. Det er vigtigt at holde brysterne varme når man ammer og især i den kolde vintertid. Derfor er det vigtigt med en god amme-bh der afgiver støtte samt amme-indlæg (gerne af uld) der giver ekstra varme. Derudover er det vigtigt at skifte amme-indlæg hyppigt da man ellers risikerer at brysterne bliver fugtige grundet lækage.

Amme-teknikken. Jeg troede egentlig bare at det handlede om, at producere mælk til familiens mindste (og yngste) medlem, og tænkte derfor ikke yderligere over hvilken amme-teknik jeg benyttede. Det er naturligvis vigtigt at baby-mamma sidder godt og behageligt men også at man benytter en korrekt amme-teknik da man ellers øger risikoen for sår og sprækker på brystvorten. Det er vigtigt at end baby sutter på hele brystvorten og ikke kun på den yderste del.

Massér. Det lyder måske en smule grænseoverskridende at skulle massere sine egne mælkekanoner under den varme bruser, men det virker. Det er vigtigt at massere de hårde (og ømme) kirtler og dette er endnu en erfaring jeg har gjort mig da brystbetændelsen ramte mig.

Synes godt om

Kommentarer